Søk i denne bloggen

mandag 1. juli 2013

Picassokvinnen av Taran L. Bjørnstad

Vær unik!
Vær spesiell!
Vær deg selv!
Du ser det på nett og på tv. Du leser om det i aviser og blader. Når du spiller spill, ser en film eller leser en bok er alltid hovedpersonen en som skiller seg ut. Men hva om du var så unik at folk så vekk når de så deg? Hvor lett er det å være seg selv når ingen engang snakker til deg? Dette er en bok om en jente som er så unik at livet hennes har blitt satt på vent.

Angelika på 18 år har stengt seg inne i leiligheten til moren. Hun har meldt seg ut av den virkelige verden, men er sterkt tilstede i den virtuelle verden. For på nettet, der kan hun være hvem hun vil, eller rettere sagt, hvem de vil hun skal være. ”leken65”, ”tommy18” og ”lovelonely” vil gjerne snakke med “Rebekka4ever”, ”leken69” eller ”75D”, særlig om hun er pen og villig. Men når skjermen blir svart er hun bare Angelika igjen, fengslet i leiligheten, ventende på at livet skal begynne.

Hennes eneste kontakt med andre mennesker enn moren er Simen. Han bor i kjelleren i blokken til Angelika og moren, og er narkoman. Simen bryr seg ikke om annet enn dop, dop og døden. ”Momento mori” sier han, ”husk du skal dø”. Men Angelika setter stor pris på Simen, og kanskje, langt inni dophodet til Simen, bryr han seg om henne. Men så langt kommer ikke vennskapet før han dør, og Angelika blir tvunget til å tenke, til å handle, til å leve!

Denne boken gjør virkelig en innsats for å få deg til å lukke den. Første kapittel er en lang beskrivelse av en ansiktsoperasjon ned til minste detaljer. Så kommer en lengre sekvens av Angelika som steller den narkomane Simen, igjen meget detaljert. Boken blir aldri behagelig lesing, men den er bra for deg. Den viser hvor viktig det er å ha noen rundt seg, noen å være glad i. Den gir deg tankene til en som har falt utenfor, men uten å vise deg utseende, så du, leseren, kan ikke dømme henne på utseende. Boken får også godt fram de gode og dårlige sidene av internett og anonymitet. Samtalene Angelika har på nettet blandet med hennes tanker er dramatiske og såre. Hun prøver så hardt å ikke la de slippe inn, men hun ønsker seg så sterkt kontakt med noen.

Taran L. Bjørnstad har fra før skrevet Salto, Flaut og DBY. DBY var med i tXt-aksjonen i 2009, og ble veldig godt mottatt.

Boken er utgitt av Cappelen Damm og er på 328 sider. Den er en del av høstens tXt-aksjon: Smak. I årets aksjon er det ungdommenes egne stemmer og kommentarer på Uprisen som har telt. 

”Når det kommer til om jeg likte boka eller ikke, er jeg ganske splittet. Boka er nok ikke beregnet til meg, som 15 år gammel gutt, men mere til en 13 – 17 år gammel jente. Men innholdet i boka er så ufattelig godt skrevet at hvem som helst kan lese den og synes den er bra, selv om de ikke er midt i målgruppa.”
-       Madsrobertn

Denne boken var også med på bokbloggturne, så om du lurer på hva andre bloggere syntes, se her: http://www.bokbloggturneen.no/archives/1887

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar